Digitalt Riksmöte

Digitalt Riksmöte

Riksmötet brukar vara fysiskt över en helg, men i år ska vi göra det digitalt. Riksmötet kommer att  pågå den 19-26 november med fokus på helgen 20-22 november, på tre olika plattformar som alla kompletterar varandra. Viktigast är VoteIT där alla diskussioner i textform sker, och där omröstningar och beslut bestäms. Vid några tillfällen kommer det att vara muntliga diskussioner på Discord, och varje kväll kl 19:00 blir det SverokNyheter på Twitch, där vi sammanfattar vad som har hänt och vad som kommer att hända. Till det har vi ett schema på vad som händer när – läs mer nedan! 

Omröstningar & diskussion i text: VoteIT

Huvuddelen av mötet kommer pågå i VoteIT. Där kommer mötets dagordning finnas med alla punkter som ska tas upp på mötet. Under varje punkt kan mötets ombud gå in och diskutera i kommentarsfältet, lägga förslag och sedan rösta. Som ombud kommer du att kunna debattera i de olika frågorna från att möteshandlingarna släpps och du får tillgång till VoteIT. Omröstningarna kommer öppna och stänga enligt schemat nedan. 

Ombud och andra som ska ha mer rättigheter än att kunna närvara kommer få en inbjudan till VoteIT. För gäster och andra går det bra att registrera sig på sverok.voteit.se för att få tillgång till att läsa och följa med i mötet.

Läs mer nedan vad du som ombud kan göra i VoteIT.

1) Skapa en användare
Som deltagare på mötet kommer du att få en inbjudan till VoteIT för att skapa en användare. När du registrerar dig i VoteIT ska du använda samma e-postadress som du använde när du anmälde dig till Riksmötet. Då får du de rättigheter du ska ha, till exempel rösträtt eller förslagsrätt. 

2) Debatt
Du kommer kunna debattera de olika frågorna i VoteITs kommentarsfält från det att möteshandlingarna släpps den 30 oktober. Glöm inte att använda #hashtags för att lättare kunna hålla ordning i kommentarsfältet. 

3) Förslag (yrkanden)
På mötet fattar ni som ombud beslut om olika förslag, eller yrkanden som det också kallas. Som ombud kan du skriva in förslag under de olika punkterna. Det gör du i VoteIT. För att alla ska hinna läsa förslagen, och för att det inte ska dyka upp några förslag i sista minuten, så har vi ett antal tidpunkter där det är stopp för förslag. För formaliapunkter är det fredag kl 20:00, för motioner och verksamhetsplan är det lördag kl 13:00 och för budget är det söndag kl 11:30. Se till att skriva dina förslag innan dess, och håll ordning på förslagsstoppen! De finns också med i schemat senare i häftet. 

4) Omröstning 
Omröstningar i VoteIT kommer att öppnas enligt schemat nedan. När en ny omröstning öppnas, logga in i VoteIT och rösta på det som du tycker är bäst för Sverok. Du kommer också kunna se i VoteIT under fliken omröstningar vilka omröstningar som är öppna just nu. Håll ordning på tiderna i schemat så att du inte missar att rösta om något.

Röstdiskussioner: Discord

För att diskutera verksamhetsplan och motioner har vi i vanliga fall det vi kallar friformsdebatter i mindre grupper. I år har vi dem i stället på Discord där vi under ca 45 minuter diskuterar en fråga i en röstchatt. En moderator leder diskussionen och tillsammans kan ni ta fram nya idéer och förslag. Dessa förslag kan ni sedan skriva i VoteIT innan förslagsstopp (se schemat för tider).

SverokNyheter: Twitch

För att alla ska hänga med, och för att det ska vara roligt, kommer vi varje kväll kl 19:00 sända SverokNyheter via Sveroks Twitch. Där uppdaterar vi er om vad som har hänt, och vad som kommer att hända framöver i mötet. Där sänder vi också utbildning inför mötet, ordförandes välkomsttal, budgetpresentation och annat matnyttigt. Så varje kväll kl 19:00 på en skärm nära dig – SverokNyheter!

SCHEMA

Torsdag 19 november: Tjuvstart
19:00 SverokNyheter på Twitch. 
Upptakt inför mötet: Välkomna, utbildning i mötesformalia och mötets digitala upplägg.
20:00 Friformsdebatt på Discord – pass 1
Ämnen: Verksamhetsplan, Motion förändrade mandatperioder
21:00 Friformsdebatt på Discord – pass 2
Ämnen: Motion betalningar eBas, Motion alternerande dagordning

Fredag 20 november: Mötets öppnande
19:00 SverokNyheter på Twitch.
Mötet öppnas av förbundsordförande, och mötesordförande går igenom mötets schema.
20:00 Förslagsstopp för formaliapunkter + friformsdebatt på Discord – pass 3
Ämnen: Stadgerevision, Motion disciplinregister e-sport, Motion alternerande dagordning, Motion framtida organisation
20:15 Omröstning om formaliapunkter öppnar. 
21:00 Friformsdebatt på Discord – pass 4
Ämnen: Motion betalningar genom eBas, Motion förändrade mandatperioder, Verksamhetsplan 2021

Lördag 21 november. Verksamhetsplan och Motioner
10:00 Friformsdebatt på Discord – pass 5
Ämnen: Motion framtida organisation

11:00 Friformsdebatt på Discord – pass 6
Ämnen: Motion disciplinregister e-sport, Reservtid

12:00 Omröstning om formaliapunkter stänger.
13:00 Förslagsstopp om verksamhetsplan och motioner.
14:00 Omröstning om verksamhetsplan och motioner öppnar.
19:00 Omröstning om verksamhetsplan och motioner stänger.
19:00 SverokNyheter på Twitch.
19:30 Omröstning om verksamhetsplan och motioner öppnar, omgång 2 (vid behov).
20:00 Budgetpresentation på Twitch.
22:00 Omröstning om verksamhetsplan och motioner stänger, omgång 2.

Onsdag 25 november: Val
19:00 Omröstning för val av ledamöter stänger.
19:00 SverokNyheter på Twitch.
19:30 Omröstning för val av valberedning och revisorer öppnar.

Torsdag 26 november: Avslutning
19:00 Omröstning för val av valberedning och revisorer stänger.
19:00 SverokNyheter på Twitch, och nya förbundsordföranden avslutar mötet.

Obs! Eventuella ändringar kommer publiceras här: https://medlem.sverok.se/om-riksmotet/digitalt-riksmote/