Föreningsåret

Föreningsåret

Varje år i en Sverokförening kommer med många nya aktiviteter och erfarenheter men några saker förblir samma varje år. Vad är det egentligen som Sverok kräver att ni gör i er förening varje år?

Här har vi samlat allt!

På fyra minuter

En snabbguide med Nicholas om året som sverokförening!

Hålla årsmöte

Föreningens årsmöte är platsen där medlemmarna samlas och tar de största besluten i föreningen, planerar kommande verksamhet och väljer ny styrelse. Alla medlemmar har rätt att delta, föreslå saker och rösta om besluten. Läs mer om årsmötet här:

 

Arrangera verksamhet

Varje förening behöver ha verksamhet minst två gånger om året för att kunna få bidrag från Sverok. Vill ni maxa er förening och bli ännu bättre på att skapa verksamhet för era befintliga och nya medlemmar? Kolla in våra utvecklingstips:

 

Följa Sveroks krav

Våra krav i korthet är att ni som förening ska rapportera, vara verksamma, följa era stadgar, sköta er ekonomi, delta i kontroller och sist, men absolut inte minst: vara demokratiska.

Vill ni läsa mer om våra krav och vad de innebär?

 

Rapportera

Rapporterna som er förening gör till Sverok är det underlaget vi använder när vi räknar ut hur mycket bidrag ni får av oss. Det finns tre typer av rapportering ni gör som förening: Årsmötesrapport, verksamhetsrapport och medlemsrapport. Läs mer om rapportering och bidrag här:

 

Åk på distriktsårsmöte

Alla föreningar blir automatiskt medlemmar i ett lokalt Sverokdistrikt när de går med i Sverok. Det betyder att föreningen har rätt att skicka ombud till distriktets årsmöte och rösta i alla frågor som rör distriktets verksamhet. Håll koll på när ert distrikt har sitt årsmöte här:

 

Välj ombud till Riksmötet

Riksmötet 2018 röstade fram ett nytt sätt att välja ombud till riksmötet. Processen är alltså från och med 2019, och en mer teknisk förklaring av hur den ska gå till kommer att publiceras senast i augusti 2019. Läs mer om allt kring riksmötet här: