Digitala spelträffar

Digitala spelträffar

Många av Sveroks föreningar har sina träffar digitalt, men alla har inte vanan inne. Här är en guide med tips om vad du ska tänka på ifall du vill starta digitala spelträffar med dina vänner eller din förening!

Varför spela online?

Det finns en massa anledningar till att spela med vänner online istället för fysiskt. Det kanske pågår en epidemi, ni kanske bor långt ifrån varandra, eller inte hinner med att resa till en spellokal på en vardagskväll. Många spel spelas förstås alltid över digitala plattformar och behöver ingen vidare introduktion, så denna guide fokuserar på brädspel, rollspel och andra spel som traditionellt spelas fysiskt. Att spela online kan först vara ovant, men de flesta vänjer sig fort.

Det här behöver du

För att kunna spela sällskapsspel med dina vänner på distans behöver någon av er en dator med bra internetuppkoppling, en bra mikrofon och gärna en webbkamera. Alla deltagare behöver en mobiltelefon med internetanslutning eller en dator med mikrofon. Om du kan använda hörlurar med inbyggd mikrofon (gaming-headsets eller bluetooth-hörlurar) så förbättrar det ofta kvaliteten för alla!

På datorn behöver du ha någon form av röst- eller videochatt installerad, några exempel på plattformar finns här nedan. 

Sedan behöver du ett spel att spela. För vissa spel behöver alla sitta vid en dator och ha ett program installerat för att köra spelet, för andra räcker det med att en person har det. Läs mer om hur olika spel fungerar digitalt nedanför.

Digitala plattformar

Discord – parallella ljud- och chattkanaler gjorda för att användas över lång tid, med video-streaming för upp till 50 deltagare.

Skype – Chatt, ljud och video för grupper på 2-50 personer

Google Hangout – chatt, ljud och video för 2-25 personer.

 – Ljud och video för 2 – 100 personer.

Vad för spel kan jag spela online?

Det finns idag verktyg för att spela alla möjliga sorters spel digitalt, med olika stödverktyg. I princip alla brädspel kan anpassas för att spelas digitalt. 

Bordsrollspel

Bordsrollspel, som handlar mycket om gemensamt berättande, fungerar utmärkt att göra på distans. Spelar man över Discord eller plattformar som Roll20 så går det att rulla tärningarna digitalt, så alla ser resultatet. Det går självklart också att alla rullar sina egna tärningar hemma hos sig. 

För den som spelar Dungeons and Dragons finns webbverktyget DnD Beyond för att enkelt hålla koll på rollformulär och ägodelar, för andra regelsystem finns liknande tjänster. DnD Beyond kräver att du köper mycket innehåll digitalt för att använda med din karaktär, men för en prenumerationsavgift kan du dela med dig av innehållet till dina medspelare.

Flera rollspelstillverkare erbjuderofta snabbstartset gratis i PDF format, främst via DriveThruRPG.

Textrollspel

Vissa rollspel är redan helt textbaserade. Inspireras av spel som Okult, eller hemsidor som The Hitchhikers Guide to the Galaxy för att få idéer om hur det kan gå till. Spelen kan utspela sig i öppna forum, eller i avgränsade chattar. 

Brädspel

För brädspel finns det simulatorer som återskapar fysiska spel i digital form, exempelvis Tabletop Simulator och Tabletopia. Ni startar helt enkelt ett parti av spelet ni vill spela i simulatorn, och kan umgås som ni skulle gjort runt ett bord med hjälp av röstchatten. Tabletop simulator har ett stort bibliotek att välja mellan, men ger dig också möjligheten att själv designa spel och testa dem i simulatorn! Det finns också många kända spel som getts ut i digital utgåva och inte kräver en simulator, exempelvis Talisman och Pandemic. Det finns även digitala varianter av kortspel, till exempel Magic the Gathering: Arena.

Tv-spel

Att streama ett spel som du kör lokalt på din dator låter dig också spela sällskapsspel som Jackbox eller Keep Talking and Nobody Explodes när medspelarna inte är på samma plats. Istället för att ha spelet på en skärm i samma rum så streamar en av spelarna från sin dator.

Datorspel tillsammans

Även om många spel är gjorda för att spelas i grupp – World of Warcraft, League of Legends, Fortnite o.s.v. – kan även solospel vara sociala. Tycker du om att småprata med någon och titta på när de spelar spel? Då kan streaming av spelet via exempelvis Discords Go Live vara en lösning! Umgås i en röstchatt, och dela vad du gör med alla som vill i samma röstkanal. De flesta andra videochattar som Skype och Hangout har liknande funktioner. Ifall du inte behöver röstchatten, men vill göra det lätt för vem som helst att följa, kan du streama ditt spelande på plattformar som Twitch.

Allmänna tips

  • Tar något väldigt lång tid online?
    • Hitta det som saktar ner spelet, fundera på om ni helt kan strunta i det momentet. Om det inte går att stryka, går det att förbereda i förväg, eller använda någon annan teknik för att snabba på?
  • Planera in pauser!
    • Ibland blir man mer trött av att spela online, ta pauser ibland och gå på toa, hämta fika och kanske småprata om något utanför spelet.
  • Hitta ett bra sätt att begära ordet! 
    • I ett rollspelsmöte där alla inte har kameror igång och ser varandra kan det ibland vara svårt att få sin röst hörd. Använd chatt, rundor eller egna signaler för att hjälpa folk ta plats i samtalen. 
  • Använd plattformen till er fördel!
    • I Discord kan ni ha olika rum för röstchatt, så om ni till exempel spelar två lag kan ni då och då gå in där för att planera era drag, innan alla möts i huvudchatten. 
  • Det är sällskapet som gör det roligt!
    • Ta hand om dina medspelare, fråga om de hade kul.

Gör en digital spelklubb

Sverok är ett förbund av folk som håller på med spelhobby tillsammans! Starta en spelförening hos oss så kan ni få hjälp att hitta fler medspelare, bli del av en nördig folkrörelse och bidrag för era unga medlemmar! Läs mer på starta.sverok.se