Månadsrapport april

Publicerat den Publicerad i Aktuellt, Förbundsstyrelsen, Månadsrapporter

Den här månadsrapporten kommer vara lite… annorlunda… från hur den skulle sett ut ett annat år. I mars tog Corona-pandemin ordentlig fart i Sverige, och samlingsförbud och rekommendationer om social distansering och hemarbete utfärdades. På Sverok valde vi tidigt att uppmana all personal som kunde att arbeta hemifrån, vilket varit större delen av kansliet. Redan innan hade vi många möten på distans eftersom vi har kontor i både Stockholm, Umeå, Göteborg och Linköping. 

Därför kommer ni inte ha många bilder denna gång, för även om jag deltog i en hög med årsmöten, samtal med föreningar och inspirerande workshops så skedde allt från mitt hem i Vällingby. 

Redan första helgen i april hade vi en hög med distriktsårsmöten! På lördagen hade Sverok Kalmar-Blekinge och Sverok Svealand årsmöte. Jag hängde hos Kalmar-Blekinge på lördagen, men det gick så smidigt att jag också hann lyssna in på Svealands årsmöte, där Alexandra var ordförande. På söndagen var Alexandra mötersordförande för Sverok Mälardalens årsmöte, medan jag var ordförande för Föreningen QueernNördarnas extrainsatta årsmöte. Alla dessa möten skedde på distans, de flesta över discord. 

Veckan därpå var det påsk, men istället för att åka till GothCon hade jag tid att arbeta med mer långsiktiga projekt. Tillsammans med AG Utbildning jobbade jag vidare med planerna för hur ideella ska kunna vara med och skapa material till Skilltree och andra officiella Sverok-utbildningar. Veckan efter påsk hade jag uppstartsmöte med AG IVK (Icke Verbal Kommunikation), gruppen ansvarig för att moderera vår discordserver. Sedan dess har arbetsgruppen dock hunnit byta namn till AG TVII (Trivsel i Verbala och Ickeverbala Informationskanaler). 

Under april blev det också väldigt tydligt att Sverok står inför ett stort medlemstapp och sannolik stor minskning av statsbidrag inför 2021. Våra medlemssiffror för 2019 ser ut att landa på nästan halva de för 2018. Vi lägger mycket fokus på att analysera vad detta beror på, men en tydlig trend är att vi minskat vår nyrekrytering, och att flera stora föreningar försvunnit eller drastiskt tappat medlemmar. Vi tror att de stora svårigheterna med att skapa bankkonton för ideella föreningar sedan vårt avtal med Nordea som lät oss förenkla processen är en av anledningarna till att vi får in färre nya föreningar. 

Medan jag haft ett stort fokus på den interna organisationen och hur den ska utvecklas har Alexandra haft fullt upp med att bedriva påverkan utåt, och se till att Sveroks perspektiv syns och hörs för myndigheter och politiker. Hon fortsatte arbetet med Sveriges Elevkårer, RUM och Scouterna för att förändra MUCF:s fördelningsnyckel – om än på distans. Via LSU har vi varit inbjudna till en rad möten och arbetsgrupper med MUCF där vi både diskuterar stöd till det unga föreniggslivet med anledning av Corona och myndighetens syn på vad som utgör en demokratisk förening. 

Ovanpå detta skedde de första intervjuerna till vår nya tjänst som Generalsekreterare, vilket Alexandra var ansvarig för. Först i maj skedde den slutliga intervjuomgången där även jag deltog. 

Mot slutet av månaden fick jag även nöjet att få planerat ett helt digitalt Vårslag – den årliga konferensen för nätverkande och kunskapsutbyte mellan våra distriktsstyrelser. Det var också läge att förbereda handlingar till Sveroks första helt digitala styrelsemöteshelg som skedde första helgen i mars. Men det får ni läsa om i kommande rapporter!

//Erland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *