Månadsrapport Mars

Publicerat den Publicerad i Aktuellt, Förbundsstyrelsen, Månadsrapporter

Mars månad började med fullt fokus på distriktens årsmöten och årets andra möte med förbundsstyrelsen. Det kom dock att vändas på huvudet, halvvägs in i månaden kom allt att handla om effekterna av den pågående Corona-epidemin. 

Innan dess hann Alexandra dock med ett möte med Kulturutskottets ordförande, Christer Nylander (L) för att tillsammans med RUM, Scouterna och Sveriges elevkårer prata om att potten för statsbidraget till ungdomsorganisationerna måste ökas och förklara problemen med den fördelningsnyckel som bestämmer statsbidraget.

Förbundsordförande Alexandra med RUM, Sveriges Elevkårer och Scouterna på besök hos Kulturutskottettph

Styrelsemötet den 7-8 mars var givande, och hela styrelsen kunde närvara! Mötet får en egen rapport, men många diskussioner om Sveroks riktning och prioriteringar hanns med.

Dagen därpå hade Alexandra möte med sin arbetsgrupp i PGF (partsgemensamt forum) och diskuterade hur träffen om Inkludering och sänkta trösklar för engagemang skulle utformas. PGF är ett forum där representanter från civilsamhället och regeringskansliet kan mötas och dela med sig av kunskap och tankar om vad som händer i civilsamhällespolitiken. MUCFs rapport visar hur vissa grupper i samhället inte nås av civilsamhället och därför ska en av träffarna handla om just detta. Direkt efter mötet sprang Alexandra vidare till styrgruppsmöte med Ideell Arena. Det visade sig att detta skulle bli det sista fysiska mötet på länge…

Samma vecka skulle Team Sverok ha en av sina tre årliga konferenser, den 11-12 mars. Samtidigt blev det tydligt att Corona-pandemin hade ordentligt fäste i Europa. Först fick personalen instruktioner om att vara försiktiga med hygien och folksamlingar i samband med resorna till konferensen i Stockholm, men dagen innan konferensen var det tydligt att vi behövde ställa om den. Istället hölls konferensen digitalt över Skype, men med i princip samma innehåll. 

Konferensen ägnades åt att diskutera en förändring i hur vi gör vår arbetsledning internt, men var också tillfället när Ledningsgruppen presenterade den omorganisation som vi kommer göra av chefsuppdraget i Sverok. Vi kommer under 2020 att gå från att ha en Kanslichef, som är i princip helt opolitisk, till att ha en Generalsekreterare som har både chefsansvar och ett övergripande ansvar för delar av Sveroks politiska påverkan. När denna rapport publiceras kommer det redan att finnas en annons ute och rekryteringen är påbörjad!

Men… corona. COVID-19 vände upp och ner på många saker. Sverok Norrbotten hann hålla sitt årsmöte fysiskt, men Alexandra deltog på distans istället för att åka dit från Stockholm där smittan snabbt var hög. Min planerade vår bestod av: GothCon, Nordsken, Sveroks Arrangörskonferens, Konferens för Proud and Nerdy-arrangörer, samt distriktsårsmöten för Kalmar-Blekinge och Mälardalen. När vi i början på vecka 12 avrådde från alla resor inrikes i tjänsten i Sverok och ställde in alla våra egna evenemang blev det… annorlunda. 

Arbetet fick ett nytt fokus, och vår utbildningsplattform Skilltree, som skulle lanseras inom kort, blev väldigt viktig. Min planering för Vårslaget, GothCon och Proud and Nerdy-konferensen… mindre viktiga. Sverok Stockholm-Gotlands årsmöte, som jag skulle vara ordförande för 15/3, fick hållas digitalt liksom Sverok Skånes, där Alexandra fick leda mötet. Många har fått damma av vanan vid online-möten via VoteIt och andra medier. Alexandra förbereder nu möten för bl.a. Sverok Mälardalen, och jag stöttar Sverok Mälardalen. Om ni behöver hjälp med digitala årsmöten får ni gärna höra av er till förbundet!

På förbundsnivå har vi tillsatt en krisledningsgrupp för att hålla koll på de potentiella skadliga effekterna som epidemin kan ha på våra medlemsföreningar och deras verksamhet och medlemsantal. Vi har börjat med att kontakta en rad stora evenemangsföreningar bland medlemmarna – GothCon, Nordsken, LinCon – för att se ifall de är ekonomiskt hotade. Hittills verkar de flesta klara sig, tack vare stöttande samarbetspartners. Vi har också skickat ut en uppmaning till alla föreningar att höra av sig till oss ifall epidemin leder till akuta problem i föreningen, exempelvis ekonomiska.

Den 25:e mars blev Skilltree offentligt öppnat, och den första kursomgången “Föreningsboken” blev publicerad. Detta hade föregåtts av månader av arbete, och den sista uppdateringen av plattformen skedde bara fyra dagar innan lanseringen. Därför fanns en del buggar vid lansering, och jag hade nöjet att gå igenom och rapportera en hög av dem. 

Den första omgången kurser innehåller grundkunskap om föreningsliv, Sverok och styrelsekunskap. Under våren kommer ytterligare småkurser med praktiska kunskaper om för föreningar att komma ut, och i juni planeras nästa stora release av innehåll.

Under mars sista vecka har jag ägnat mig åt att skriva på 2019 års verksamhetsberättelse, månadsrapporter och planering för det digitala Vårslaget som är ska äga rum i maj!

//Erland Nylund, Förbundssekreterare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *