Månadsrapport April

Publicerat den Publicerad i Aktuellt, Förbundsstyrelsen, Månadsrapporter, Onsdagsuppdatering

April var för mig en månad med många resor och evenemang, och väldigt få ostörda dagar på kontoret. Det var ju också månaden då våren kom på allvar och GothConhelgen Påskhelgen inföll.

Sista helgen i mars tillbringade jag i Göteborg på kickoff för Proud and Nerdy-arrangörer. Läs mer om det i månadsrapport mars.

Första helgen i april hade Ledningsgruppen (bestående av Ordförande, Förbundssekreterare och Kanslichef, med Vice ordförande inbjuden) ett heldagsmöte på Tollare Folkhögskola i Nacka. Normalt sammanträder Ledningsgruppen en timme varje onsdagsmorgon, men denna gång hade vi en heldag för att hinna behandla mer långsiktiga och strategiska frågor, och för att kunna föra diskussioner som tar längre tid. Vice ordförande Max hade tyvärr förhinder, men övriga tre i gruppen hade en givande dag i trevlig miljö på Tollare.

Den 6:e april hölls till slut utbildningsdagen för Sveroks distriktsstyrelser. I slutändan hölls det utbildningar för Sverok Stockholm-Gotland, Sverok Mälardalen (båda dessa i Stockholm), samt Sverok Västerbotten (i Umeå). Utbildningarna i Örebro och Göteborg den 6:e och den i Skåne den 14:e april behövde alla ställas in pga av för få anmälda, men förhoppningsvis finns det möjlighet att genomföra dessa längre fram istället.

Jag, med Västerbottens maskot Kaj-Lo Ren

Den 8:e april var jag, vice ordförande Max på besök i Umeå, där vi hade ett möte med Linnea ur förbundsstyrelsen för att planera framtiden för Ambassadörsprogrammet. I årets verksamhetsplan finns det ett uppdrag att se över hur vi ska kunna ha ett system med nationella ambassadörsföreningar, utöver eller istället för det system som redan finns med ambassadörsföreningar som utses av distrikten.

Den exakta utformningen för ambassadörsprogrammet framöver är inte spikad, men vi identifierade bland annat att det idag är lite för otydligt vem som bestämmer ifall en förening är en ambassadörsförening, att det saknas tydliga kriterier, och att det inte finns tillräckligt tydliga fördelar med att bli ambassadör. Under året ska vi därför ta fram tydliga riktlinjer, en guide för hur man representerar Sverok, och en ansvarig för att godkänna ny ambassadörer. Målet är att allt detta ska vara färdigt och presenteras senast i samband med Riksmötet 2019.

I Umeå stötte jag också på vår projektledare för Sverok TV – Josefine Wallenå. Hon var just hemkommen från galapremiär av Game of Thrones i New York, ifall du vill se lite mer om den resan borde du spana in hennes video.

På temat Riksmöte så var jag och Anna Westerling, Riksmötets projektledare, på besök i Bohusgården där årets Riksmöte ska äga rum. Vi åt lunch på hotellet, inspekterade möteslokalerna och utsikten. Vi hade tillfälle att se, men inte använda, hotellets pool, bastu och övriga spaanläggning. Att vara flera som sett lokalen kommer göra det mycket enklare att på ett bra sätt planera var aktiviteter ska hållas, hur skyltning och informationsspridning ska skötas. När vi var på plats mitt på dagen en tisdag var hotellet nästan tomt, jag ser mycket fram emot att få se det fullt med något hundratal Riksmötesdeltagare!

Erland blev nöjd med Bohusgårdens veganska lunch

Under påskhelgen var jag på GothCon två dagar! Det var mitt första besök på det konventet, och jag roade mig med att prata om Proud and Nerdy i Queer- och nördfeministrummet anordnat av bland annat LEIA och QueerNördarna. Efter det var jag med i ett Nördquiz i samma rum, där publiken kammade hem priset – tills vidare kommer det få bo på Sveroks Förbundskansli.

Såhär fina priser kan vinnas med lite spelkulturell allmänbildning.

På lördagen under GothCon lyckades jag stöta på en rad distriktsaktiva, bland annat från distrikten Väst, Kalmar-Blekinge och Stockholm. Dessutom fick jag tillfälle att spelleda mysterierollspelet Kutulu!

Efter Påsk hade Team Sverok (alla arvoderade och personal som är avlönade av Sverok och jobbar med Sveroks verksamhet) en konferens i Göteborg. Det var två dagar av workshops, diskussioner och fortbildning. Jag skulle varit representanten av de arvoderade, för Alexandra var upptagen med att träffa MUCF, Civilministern och Ideell Arena. Tyvärr blev jag sjuk precis efter GothCon och kunde inte delta i konferensen.

MUCF håller på att ta fram en rapport om civilsamhällets villkor och har en referensgrupp för detta där bl.a. CIVOS ingår. Ax är medlemmar i CIVOS och eftersom mötet krockade med deras styrelsemöte skickade dem istället mig. Det var ett väldigt intressant möte där framförallt svårigheten att beskriva civilsamhället diskuterades. Det finns ju inga överenskomna definitioner av vad ett förbund eller paraplyorganisation är eller vad som krävs för att en förening ska kallas lokal, regional eller annat. Vi pratade även om hur det är skillnad på vad en organisation identifierar sig som och vad den söker bidrag som. Sverok kallar sig t.ex. varken i stadgar eller namn sig för en ungdomsorganisation och syftar att stötta allas spelhobby, men söker bidrag som en ungdomsorganisation.

Ordförande Alexandra och Civilminister Ardalan Shekarabi

Alexandra var dock tvungen att gå tidigt från mötet eftersom hon skulle träffa civilministern Ardalan Shekarabi. Han ville prata om spel om pengar (gambling och dobbel) och transaktioner i spel, t.ex. för att köpa loot boxes. De pratade bl.a. om spelmekanik för att berätta en historia, spelutveckling som konstform kontra kommersiell produkt och föräldrars ansvar.

Dagen därpå var det dags för Ideell arenas partnerskapsmöte och Alexandra var på plats som ombud för Sverok. Ideell arena fyller 20 år i år och bildades för att stötta forskningen kring civilsamhället och hjälpa organisationer dra nytta av forskningsresultaten. De som bildar Ideell arena kallas partners, därav partnerskapsmöten, och i nuläget är det 94 stycken. Ideell arena arrangerar flera seminarier, nätverk och utbildningar för sina medlemmar och flera av dem är även öppna för andra att delta på. Efter en födelsedagslunch för organisationen var det dags för möte där Alexandra valdes in i styrgruppen.

Ett projekt som jag länge varit väldigt spänd på att ta vidare är det vi har döpt till Skilltree. Med stöd från Gustav den femtes nittioårsfond ska vi bygga upp en plattform för digitalt lärande med inriktning på föreningskunskap och Sveroks hobbygrenar. I slutet på 2018 avslutades ett mycket omfattande arbete med att undersöka vilka tjänster av detta slag som fanns på marknaden, och vi inledde förhandlingar med det finska företaget Valamis om att köpa deras lärplattform till projektet.

I mars undertecknades det finaliserade avtalet, i april betalade vi den första fakturan, och den 25:e april hade vi fyra representanter från Valamis på besök på kontoret i Stockholm för en heldagsworkshop. Från Sverok medverkade jag själv (Erland), Skilltrees projektledare Felicia, kommunikatör Nicholas, föreningsutvecklare Sara och RFK-samordnare Sanna. Workshopen syftade till att identifiera vilka behov och typiska användare vi tror att plattformen kommer att få, så att den kan anpassas så nära som möjligt efter våra behov. Innan sommaren ska vi ha en intern testversion igång, där vi kan börja lära oss miljön, finjustera funktionalitet och tids nog börja producera kurser.

Under sommaren är det tänkt att projektet ska skapa innehåll till plattformen, för att någon gång i höst kunna lansera den färdiga lärplattformen Skilltree! Tidsschemat är fortfarande löst och flexibelt, men vi har äntligen börjat med några av de mest konkreta stegen mot lansering. Efter en dags workshop var jag full med idéer, inspiration och pepp!

Den 28 april hade två distrikt årsmöten – GävleDala där Alexandra var på plats , samt Jönköping-Kronoberg som jag besökte. Därmed har alla Sveroks distrikt haft sina årsmöten för 2019!

Den 30:e ska verksamhetsberättelse, årsbokslut, ekonomisk berättelse och revisionsberättelse publiceras för medlemmarna. De sista veckorna i april hade därför ett stort fokus på att skriva klart verksamhetsberättelsen, hjälpa kanslichefen att få in alla signaturer till årsberättelse och revision, och att förbereda alla dessa för publicering. De färdiga och publicerade årsdokumenten finner du HÄR. Signerade versioner av årsbokslut och revisionsberättelse kommer att publiceras i möteshandlingarna för Riksmötet 2019.

Inför detta avslut av 2018 blev det också rätt uppenbart att jag låg lite efter med mina månadsrapporter och avrapportering från styrelsemöten, så inför den 1:a maj gör jag klart denna rapport, månadsrapporten för mars samt ett referat från förbundsstyrelsemöte #2.

En kort notis från lajvfronten är att RFSL den 30:e april publicerade lajvantologin Stolt på sin hemsida. Det är en serie lajvscenarion i olika format som skildrar HBTQ-personers berättelser och historier. Antologin är gratis att ladda ner, och jag har själv medverkat och skrivit en av samlingens åtta scenarion.

I maj kommer förbundet både att ha ett styrelsemöte i Stockholm den 11-12 maj, och arrangera Vårslaget i Karlstad den 18-19 maj. I skrivande stund håller jag på att sammanställa underlag till styrelsemötet och ska snart planera innehållet för vårslaget. Dessutom bjuder maj på Studiefrämjandets Förbundsstämma, där både jag och Alexandra kommer vara ombud. Sista helgen i maj kommer jag att vara på Nordsken som en av flera representanter för Förbundsstyrelsen. På Nordsken kommer även finnas representanter från Sverok Västerbotten, Norbotten och Nedre Norrland.

På återseende!

//Erland, Förbundssekreterare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *