sverok, förening

Månadsrapport Januari

Publicerat den Publicerad i Aktuellt, Förbundsstyrelsen, Månadsrapporter, Onsdagsuppdatering

Ett av mina uppdrag som förbundssekreterare är att rapportera kring vad som händer i förbundet (framförallt för de arvoderade och i förbundsstyrelsen) så att engagerade och förtroendevalda ska kunna följa med i vårt arbete. Under 2019 kommer jag att göra detta i form av månadsrapporter, där detta är den första! De kommer att komma EFTER att månaden är slut, som märks på detta publcieringsdatum 😉

2019 har börjat i högt tempo för Sverok, och ingen är förvånad! Från årsskiftet hade vi nya personer på de båda arvoderade posterna: jag (Erland Nylund) tillträdde som förbundssekreterare och Alexandra Appleby Hjortswang som förbundsordförande.

Överlämningen började redan i december, men allt praktiskt med att komma till rätta på kontoret och etablera kontakt med alla medarbetare fick pågå parallellt med förberedelser inför årets första förbundsstyrelsemöte.

Under årets första veckor hade vi även dialog med Dataspelsbranschen med anledning av att WHO föreslagit att uppta dataspelsberoende som en diagnos i sina rekommendationer. Alexandra var på ett möte med Socialstyrelsen och Dataspelsbranschen och såg till att de fick en djupare förståelse för hur organisering kring spelhobbyn fungerar. Vart det leder återstår att se, men socialstyrelsen är den instans som röstar å Sveriges vägnar i WHO kring vilka diagnoser som ska finnas i deras rekommendationer.

Det första styrelsemötet hölls den 19-20 januari, och det går att läsa mer om det HÄR. Det huvudsakliga fokuset var teambuilding, arbetsfördelning och diskussioner om Svenska E-sportförbundet.

Valberedningen övervakar styrelsens arbete – Foto: Erland Nylund

I förbundsstyrelsen har vi fördelat ut alla uppdrag i Uppdragslistan, och börjat planera in möten för att ta itu med dem. Det är en lång lista med uppdrag, men styrelsen är taggad och inställd på att hugga i.

Två av uppdragen från verksamhetsplanen som jag själv varit involverad i är planeringen av en Proud and Nerdy-kickoff och genomförandet av en stadgerevision. För kickoffen har vår arbetsgrupp PaNG (Proud and Nerdy Gruppen) bokat lokal och bjudit in alla som är intresserade av att anordna Proud and Nerdy (mer här).

Stadgerevisionen är ett rätt långsiktigt projekt som kommer involvera en rad olika instanser. Jag har tillsammans med vår utvecklingssamordnare Christer Pettersson satt ihop en roadmap för i vilken ordning den ska genomföras och vilka som ska tillfrågas. Om just DU känner att du gärna lusläser stadgar och har åsikter så är det bara att höra av sig 😉

Alexandra har träffat flera av våra gamla och nya samarbetspartners för att höra vad som är på gång och hur vi kan hjälpa varandra. Alexandra sitter även i styrelsen för Ax – kulturorganisationer i samverka, där Sverok är medlemmar. Tillsammans med dem planerade hon Ax närvaro på Folk och Kultur i Eskilstuna (mer om hur det gick i nästa månadsbrev) och det stundande årsmötet. Ax är även medlemmar i CIVOS, som i sin tur har platser i Partsgemensamt forum och Alexandra var därför även på deras första möte för året. Partsgemensamt forum har drivits av MUCF, men ska nu läggas över på NOD (tidigare Överenskommelsen). Det är en plattform där civilsamhället och representanter från regeringen kan diskutera frågor som påverkar civilsamhället.

Nytt år betyder också nya årsmöten i distrikten! Redan sista helgen i januari hade Sverok Östergötland sitt årsmöte, och leddes av Erik Larsson från förbundsstyrelsen (mötesordförande) och Alexandra (mötessekreterare). Erland hängde med och besökte mötet som gäst och allmän infiltratör.

Första helgen i februari besökte Alexandra Sverok Västs årsmöte, medan Erland gjorde en tågluff till Västerbotten och Västernorrland. Först bar det av till Umeå där företrädare från Studiefrämjandet och Sverok tillsammans planerade den utbildningsdag för Sveroks distriktsstyrelser som ska äga rum den 6:e april. Stay tuned för mer information om denna, innehållet ser ut att bli skitbra!

Ålidhem i Umeå spred pepp!

Efter Umeå drog jag vidare till Örnsköldsvik där jag hälsade på spelföreningen ÖSF och deras lokal mitt i stan. Under 2019 har förbundsstyrelsen ett uppdrag att besöka minst 15 arrangemang anordnade av våra medlemsföreningar, i syfte att stärka kontakten mellan distrikt och förbund. Att få se ÖSF:s lokaler och prata med deras medlemmar om deras villkor var väldigt trevligt och lärorikt! Efter Örnsköldsvik drog jag vidare till Sundsvall där Sverok Nedre Norrland hade sitt årsmöte.

Förbundssekreteraren observerade några omgångar av Imperial Assault i sitt naturliga habitat.

Jag fick svinga klubban som mötesordförande och träffa nästan alla i den nyvalda styrelsen. Ett distrikt som jag haft mycket lite kontakt med tidigare, men nog kommer få höra mer av under året! Efter årsmötet hanns det dessutom med en kortvisit i spelföreningen Navets (som snart kommer att byta namn) fina lokaler innan jag for tillbaka till Stockholm.

Navet har sitt antagningsbrev till Sverok tjusigt inramat!

Resten av februari får ni höra om i nästa månadsrapport! Den kommer innehålla fler distriktsårsmöten, besök på eventet Folk och Kultur, samt uppstart av arbetet med fler arbetsgrupper och projekt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *