Onsdagsuppdatering 180822

Publicerat den Publicerad i Aktuellt, Förbundsstyrelsen, Onsdagsuppdatering

Bilden: Medlemmar från Sverok Väst i Europride-paraden med banderollen framför sig där det står Proud and Nerdy med stora bokstäver.

Ett urval av saker som sker hos de arvoderade

Har hänt
Efter feedback från distriktsstyrelserna kommer jag hädanefter hoppa över omvärldsbevakningen och istället försöka skriva mer utförligt kring vad som händer i förbundet!

I lördags gick jag, Anna Erlandsson och Emma Carlström i Europride-paraden i Göteborg! Vi räknade ungefär 80 personer som gick med oss under parollen Proud and Nerdy, många i cosplay och nördoutfits av olika slag 🙂

Igårkväll var jag hos LSU för att diskutera MUCFs fördelningsnyckel för bidraget till ungdomsförbunden. LSU har länge haft som uppdrag av sina medlemsföreningar att driva frågan om att den pott som alla förbund delar på måste bli större. Kampanjen heter Dubbla stödet och ni kan läsa mer om den här. På deras årsmöte, Representantskapet, i november förra året fick de även i uppdrag att se över fördelningsnyckeln dvs hur bidraget fördelas. I dagsläget fungerar det som så att alla förbund som har minst 1000 medlemmar får ett fast bidrag och sedan får varje förbund per förening och medlem. Från början gick halva potten till det fasta bidraget, 25% till bidraget per medlem och 25% till bidraget per förening. Problemet är att det blir fler och fler förbund som får bidrag och delen som betalas ut per medlem och per förening minskar därför. Värdet på en förening eller medlem minskar alltså varje år. Under diskussionen igår hade olika förbund olika åsikter kring nyckeln beroende på hur stora de är. Små förbund tycker om det fasta bidraget medan större förbund hellre hade fått mer per förening eller medlem. Alla var dock överens om att ingenting kan lösas om inte grundproblemet kring att potten inte växer löses.

Idag har jag varit på Riksdagen för att delta i ett rundabordssamtal om EU-kommissionens förslag om ett ”Program för rättigheter och värden” (Rights and values programme) som en del av EU:s nästkommande långtidsbudget 2021-2027. Sverok har inte ansökt om några EU-bidrag tidigare (iaf inte såvitt jag vet), men vi har funderat på det och vill gärna vara med och ge vår syn på bidrag som är till för civilsamhället.

 

Är på gång
Jag ska på lajv idag till fredag för första gången på år! Det är vår marknadsansvariga, Anna Westerling, som arrangerar tillsammans med den fd FS-medlemmen Anders Hultman. Nervöst, men ska bli väldigt kul 🙂 Ni kan läsa mer om lajvet här om ni är nyfikna!

I helgen blir det styrelsemöte i Malmö och nu är alla möteshandlingar uppe här!

På tisdag har jag ännu ett styrelsemöte, men då med en av de organisationer som Sverok är medlemmar i nämligen Ax, som samlar kulturorganisationer i civilsamhällessektorn.

Och den 1 september ses vi i Karlstad för ännu en pride-parad!

 

/Förbundssekreterare Alexandra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *