Sommaruppdatering!

Publicerat den Publicerad i Aktuellt, Förbundsstyrelsen, Onsdagsuppdatering

Efter en månad av uteblivna onsdagsuppdateringar kommer här nu en sista, stor uppdatering (förvisso på en fredag) innan jag loggar ut för lite semester!

Arhan och Anna, omgivna av Sverok-rollups, i tältet på Järvaveckan.

9-13 juni var Sverok på Järvaveckan på Spånga IP i Stockholm. Det är en politikervecka som i år hölls för tredje året i rad och som syftar till att politikerna ska komma till invånarna och att de på så sätt ska komma närmare varandra. Sverok var där för första gången och hyrde ett tält som bemannades av personal, arvoderade och ideella. Flera andra organisationer var också på plats och vi fick pratat med flera av dem för möjliga, framtida samarbeten.

Anna har även varit på Fantastika och Dreamhack summer för att träffa medlemmar och se vad som händer i nörd-Sverige.

 

Almedalen

I förra veckan var jag, Anna och Anna Westerling, som är vår marknadsansvariga, i Almedalen för att prata med beslutsfattare, andra aktörer inom spel och kultur samt arrangera vårt eget event om spel som kulturform. Som för många andra som var på plats blev det även en vecka då vi visade vår åsikt kring NMR:s och andra icke-demokratiska organisationers närvaro i Almedalen och i Sverige i stort. Redan tisdag morgon anordnade Make Equal ett upprop mot NMR:s närvaro.  

Foto: Make Equal

Jag och Anna mötte upp med ett 70-tal andra representanter från olika organisationer för att ta ett gruppfoto med Almedalen i bakgrunden. Här hittar du listan på alla som medverkade.

”Först kom de efter oss
Och ni protesterade inte, Almedalen
När kommer de efter dig?”

Bilden visar oss ca 70 som samlats. En bit bakom oss syns stora scenen i Almedalen.

 

 

Foto: RFSL. Bilden visar människor, som håller varandras uppsträckta händer, utanför RFSLs lokaler.

 

 

Tisdagen var första dagen NMR hade fått tillstånd att arrangera och det var 100m från RFSLs lokal. För att göra det tryggare för deltagare att besöka två av RFSLs event arrangerades en stund innan dessa en mänsklig mångfaldsmur utanför ingången. Jag och Anna anslöt vid andra tillfället och det kändes mäktigt att så enkelt kunna visa att vi är fler.

 

Spel som kultur

På onsdagen var det dags för Sveroks egna event där vi presenterade några av våra verksamhetsgrenar och varför de, tillsammans med de andra, bör accepteras som kulturuttryck. Vi höll till på fantastiska Kapitelhusgården och fyllde lokalen.

 

Bilden visar övervåningen på Kapitelhusgården med dess stenväggar och röda draperier. Framför projekterduken står Anna E och på bänkar framför henne sitter drygt 20 personer med ryggen mot kameran.

Susanne de Paulis berättade om reenactment och Medeltidsveckan, Linn Eriksson berättade om cosplay, Johan Linder berättade om vad Nordsken gjort för Skellefteås ungdomskultur, Max Horttanainen (Förbundsordförande Svenska e-sportförbundet, Ordförande Sverok Väst och Ordförande Pink Orange) berättade om digitala spel och Anna Westerling berättade om de litteraturinspirerade lajv hon arrangerar.

Vi hade även en panel bestående av Rickard Nordin (riksdagsledamot Centerpartiet), Marléne Tamlin (gamingpolitisk talesperson i Miljöpartiets partistyrelse) och Carl Heath (chef för utbildning i RISE, Research Institutes of Sweden).

Under veckan publicerade Metro även Annas debattartikel om spelkultur.

 

Skoinstallationen

Foto: Makthavare.se. Bilden visar skylten som satt på installationen. På skylten syns en bild på en skohög i ett koncentrationsläger och en engelsk översättning av Niemöllers dikt.

 

Förra året genomförde Make Equal en manifestation som blivit känd som Skoinstallationen. I år upprepades den och det skedde på torsdagen. Den är menad att, genom att bygga upp en skohög i form av dem som återfanns utanför koncentrationslägren under andra världskriget, påminna oss om vad rasistisk organisering kan leda till.

Anna och jag byggde på torsdagsmorgonen ihop lådan och var sedan en del av den långa kedja som langade skor från Donners plats ner till Hamnplatsen.

 

Foto: Makthavare.se. Bilden visar mig kastandes en sko på högen som börjat bildas i slutet av kedjan. Bakom mig syns platsen där NMR senare på dagen skulle tala.

 

 

På skylten vid installationen stod Martin Niemöllers dikt:

Först hämtade de kommunisterna,
och jag protesterade inte, för jag var inte kommunist;
Sedan hämtade de de fackanslutna,
och jag protesterade inte, för jag var inte fackansluten;
Sedan hämtade de judarna,
och jag protesterade inte, för jag var inte jude;
Sedan hämtade de mig,
och då fanns ingen kvar som protesterade.

 

Mångfaldsparaden

Även i år arrangerade RFSL Gotland Mångfaldsparaden under Almedalsveckan och antalet som gick i den dubblades jämfört med förra året till 4000 personer! Tyvärr är väl detta mycket pga NMR:s närvaro, men det visar samtidigt på den enorma mängd personer som vill stå upp för mångfalden.

Bilden visar en selfie av mig, med Proud and Nerdy-flagga i håret, med en del av Sveroks paradgäng bakom mig.

 

 

 

Vi var drygt 20 personer som gick under banderollen Proud and Nerdy och det var många fler som gick på olika platser i tåget med våra flaggor. Det finns nördar överallt 🙂

Bilden till höger visar Proud and Nerdy-banderollen buren av fantastiska Sverokare från bl.a. Östans skuggor, som arrangerade Sveroks del i paraden. Extra cred till Lotta, som jag tror skrek högre än någon annan!

Om ni vill se fler bilder från vad vi hade för oss i Almedalen och resten av året så rekommenderar jag Sveroks instagram.

 

På söndag ska jag sitta mötesordförande på Malmö e-sports extra årsmöte och efter det är både jag och Anna på semester utöver några specialuppdrag som Big Five i Malmö, NärCon i Linköping och Europride i Stockholm. Vi kommer båda vara på plats för pride-paraden i Göteborg och efter det är det full fart framåt mot Riksmötet!

Jag hoppas alla ni fantastiska medlemmar får en underbar sommar! Tack för allt ni gör för spelhobbyn, för demokratin och för varandra. Jag är så otroligt stolt över att vara en del av den rörelse som är Sverok.

/Alexandra, förbundssekreterare Sverok

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *